Ce este Gastroenterologia
Gastroenterologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor tubului digestiv si ale organelor anexe
In Centrul Medical Neolife Bucuresti pacientii sunt examinati cu un aparat de ultima generatie (Olympus Evis Exera III) cu ajutorul caruia examinarile endoscopice se fac in conditii de confort maxim, iar echipa medicala de exceptie din cadrul departamentului de Gastroenterologie a Centrului Medical Neolife Bucuresti este garantia unui act medical la cele mai inalte standarde.
Cele mai des utilizate metode de investigatie sunt endoscopia digestiva superioara si inferioara (colonoscopia).
Endoscopie Digestiva Superioara
Endoscopia digestiva superioara este un procedeu de investigare ce permite medicului sa exploreze interiorul esofagului, stomacului, si a primei parti a intenstinului subtire (duodenul) prin intermediul unui instrument subtire si flexibil, prevazut cu un aparat optic ce poarta numele de endoscop. Acest tip de endoscop este introdus prin cavitatea bucala si inainteaza usor la nivelul gatului pana ajunge la nivelul esofagului, stomacului si apoi a duodenului.
Se pot preleva tesuturi (biopsie), pot fi indepartati polipii si se pot trata hemoragiile de la acest nivel al tubului digestiv. Endoscopia poate dezvalui probleme ce nu sunt descoperite prin alte metode imagistice si uneori poate fi de ajutor in a elimina necesitatea unei interventii chirurgicale exploratorii.
O endoscopie digestiva superioara poate fi facuta pentru:
- Detectarea inflamatiei de la nivelul gatului (esofagita) sau a complicatiilor bolii de reflux gastro-esofagian. Complicatiile pot include stricturile esofagiene sau esofacul Barret (definita ca metaplazia intestinala a epiteliului esofagian), afectiune ce creste riscul dezvoltarii cancerului esofagian.
- Pentru a detecta hernia hiatala, ulcerul gastric si esofagian, a inflamatiilor, tumorilor sau a altor probleme de la nivelul tractului digestiv superior. Aceste probleme pot fi depistate initial la examenul radiologic sau la alte examinari ale tractului digestiv superior iar endoscopia este facuta pentru o evaluare ulteiroara a modificarilor descoperite.
- Determinarea cauzei hematemezei (voma cu sange de origine digestiva)
- Determinarea cauzei persistentei durerii in abdomenul superior sau a senzatiei de balonare, a cauzei disfagiei (senzatie de jena sau de blocare in timpul deglutitiei) ca cauzei varsaturilor si a pierderii inexplicabile in greutate.
- Diagnosticul infectiilor esofagiene cauzate de diferite bacterii, fungi sau virusuri
- Verificarea vindecarii ulcerului gastric
- Examinarea stomacului si a duodenului dupa o interventie chirurgicala.
- A determina daca exista un blocaj intre stomac si duoden (obstructie la nivelul pilorului)
Endoscopia divestiva superioara mai poate fi utilizata in urmatoarele situatii:
- Pentru obtinerea unui diagnostic de urgenta in privinta leziunilor esofagiene datorita ingestiei de substante chimice, otravitoare
- Prelevarea de tesuturi (biopsie) pentru a putea fi examinate in laborator. In timpul endoscopiei, o biopsie poate fi facuta pentru a ajuta in detectarea esofagului Barret
- Diagnosticul infectiei cu bacteria Helicobacter Pylori, despre care se crede ca este cauza principala a ulcerului gastric
- Indepartarea polipilor gastro-intestinali
- Tratarea hemoragiilor gastro-intestinale, incusiv a sangerarilor cauzate de varicele esofagiene (dilatarea venelor esofagului interior, determinata de hipertensiunea portala)
- Extragerea obiectelor straine ce pot fi inghitite
- Investigarea aparitiei anemiei (diminuarea cantitatii de hemoglobina), ce poate fi cauzata si de o hemoragie digestiva superioara
Endoscopie Digestiva Inferioara - Colonoscopie
Endoscopia digestiva inferioara (colonoscopia) este o investigatie ce permite medicului sa observe interiorul intestinului gros (rectul si colonul) cu ajutorul unui instrument flexibil prevazut un aparat optic, numit colonoscop. Aceasta investigatie este de mare ajutor in cazul descoperirii polipilor, a zonelor ulcerate sau a zonelor inflamate sau hemoragice. In timpul colonoscopiei se poate preleva biopsie d la nivelul colonului sau rectului sau pot fi extirpate tumorile de la acest nivel.
Poate fi folosita si in cadrul unui screening pentru identificarea sau indepartarea tumorilor cu potential cancerigen sau a tumorilor maligne din colon sau rect (cancer colorectal).
Colonoscopia este necesara atunci cand:
- Exista probleme sau anumite afectiuni la nivelul anusului, rectului sau a intenstinului gros. Aceasta examinare este necesara atunci cand pacientul prezinta simptome ca sangerari neexplicabile la nivelul rectului, diaree cronica sau constipatie, sangerari oculte sau vizibile in scaun, dureri ale etajului abdominal inferior.
- Se doreste evaluarea rezultatelor anormale de la examinarea cu bariu
- Se realizeaza un screening pentru cancerul colorectal sau al polipilor cronici. Cei mai multi experti recomanda screeningul pentru persoanele lipsite de factori de risc pentru cancerul colorectal incepand cu varsta de 50 de ani. Testele pentru determinarea sangerarilor oculte impreuna cu cu sigmoidiscopia sunt recomandate, dar pot fi folostite si colonoscopia sau examenul baritat in dublu contrast. Daca testele de depistare a sangerarilor oculte sau examenul dublu contrast cu bariu sunt anormale se poate recomanda o colonoscopie sau sigmoidoscopie.
- Se recomanda ca persoanele care au riscuri crescute de a face cancer de colon sa faca astfel de examinari de la varsta de 40 de ani. In functie de nivelul de risc, screeningul poate include teste de depistare a sangerarilor oculte, sigmoidoscopie, examen baritat in dublu contrast sau colonoscopie. In cazul persoanelor cu risc crescut de a face cancer de colon este bine ca acestea sa fie sfatuite de un medic in legatura cu examinarea cea mai utila in fiecare caz in parte.
Colonoscopia mai poate fi facuta in urmatoarele situatii:
- Screening in cazul celor operati de cancer la colon sau cancer rectal pentru a vedea daca au aparut recurente
- Monitorizarea cresterii polipilor care nu pot fi complet extirpati
- Monitorizarea tratamentului in cazul bolilor inflamatorii intestinale
- Extragerea corpurilor straine
- Evaluarea cazurilor de diaree cronica
- Investigarea surselor in cazul sangerarilor la nivelul tubului digestiv.
Serviciile de gastroenterologie oferite de Policlinica Neolife
- Consultatie medicala de specialitate
- Endoscopie digestiva superioara
- Endoscopie digestiva inferioara
- Prelevare biopsii – polipi + polipectomie
- Pansamente
- Teste Helicobacter Pylori
Aceste servicii medicale sunt decontate de CASMB
Documente
Echipa medicala Neolife de Gastroenterologie