Durerile de picioare prezinta un disconfort important in viata omului. Motivele apariției acestor dureri pot fi multiple. Printre afecțiunile care pot produce dureri de picioare se enumera:
În cele mai multe cazuri se poate determina cu ușurință cauza unei dureri care apare la nivelul membrelor inferioare. Cu ajutorul unui examen clinic amănunțit, a unui set complet de analize de sânge și o ecografie Doppler vasculară. În cazul în care durerea în cauză nu este de origine vasculară, pacientul este îndrumat câtre specialistul care poate diagnostica sau completa investigațiile efectuate.
Ce este si la ce ajuta Ecografia Doppler Vasculara (Venoasa/Arteriala)?
Pe scurt, ecografia Doppler vasculara este o examinare neinvaziva, realizata cu ajutorul unei sonde, aplicata pe piele, la nivelul picioarelor (sau a zonei de interes: abdomen, gat, brate, etc.) care permite examinarea starii de sanatate a peretilor vasculari si curgerea sangelui prin vas. Arterele si venele sunt foarte diferite din punct de vedere anatomic si functional. Fiecare are rolul sau esential; de a asigura o buna oxigenare a organelor si de a transporta nutrienti catre si de la,tesuturi. Arterele faciliteaza curgerea sangelui catre extremitati, pe cand venele ajuta in transportul sangelui in sens invers. Afectiunile care pot aparea la nivelul acestor doua tipuri de vase conduc catre patologii diverse. In cazul in care neglijam primele semne de suferinta pe care ni le transmite corpul, apare boala fizica.
Inima venoasă se află la nivelul mușchilor gambieri - mușchii din gambă. Mersul pe jos și stimularea acestui grup de mușchi prin exerciții fizice, ridicări pe vârfuri etc, vine în ajutorul pompei venoase care propulsează sângele câtre inima, îmbunatatind musculatura peretilor vasculari venosi și arteriali. Țesutul peretelui vascular este format din mușchi (mai multe straturi subțiri de fibre musculare), loc in care pot aparea diverse leziuni; ingrosari, cheaguri, etc, determinand la randul lor modificari ale curgerii sangelui din vas. Peretele și funcția arterială diferă de cele venoase dar ambele converg câtre un întreg. Printre altele, solicitarea acestor grupuri musculare, gambiere, păstrează sănătea vaselor.
Pentru a tine pasul cu corpul nostru si ceea ce ne comunica, este esential sa ne prezentam la medic in momentul in care apare un discomfort fizic.
Cu toate ca ma consider un medic cu o deschidere holistica, care crede si cerceteaza si conexiunea intre aspectele emotionale si suferintele fizice ale individului, medicina alopata, puterea diagnosticului si a tratamentui, sunt salvatoare de viata. Preventia este cheia unei vieti bune. Un regim echilibrat de viață este esența. Greutatea în exces, sedentarismului, stresul psiho-emotional, consumul de alimente sau substante toxice pentru organism, într-adevăr îngreunează funcțiile organismului. Motivele pentru care consumam sau adoptam un stil de viata neorganizat, pot fi multiple. Uneori, identificarea cauzelor psiho-emoționale care insotesc aceste obiceiuri daunatoare, (adoptate in primii ani de viata, si nu numai), se poate dovedi a fi extrem de utila si poate ușura procesul vindecarii. Cred foarte mult ca lucrul in acest sens poate sa aduca cele mai mari beneficii si unelte pentru a ne pastra la distanta de afectiuni cronice.
In cazul in care bolile/boala arteriala sau venoasa sunt depistate in stadii avansate, este necesar sa apelam la medicii de specialitate pentru eliminarea pericolelor care ne pot pune viata in primejdie.
Dr. Denisa Nicusor-Iancu
Chirurgie Vasculara
Competenta Ecografie Doppler Vasculara