Tiroida este o glandă endocrină situată la nivelul gâtului. Aceasta sintetizează hormoni foarte importanți în echilibrul organismului, implicați în diverse funcții precum termoreglare, metabolism bazal și buna funcționare a sistemului cardio-respirator.
Tulburările tiroidiene se împart în principal în cele funcționale (hipotiroidism, hipertiroidism) și cele tumorale, de la formațiuni benigne la carcinoame înalt agresive.
Există o prevalență crescută a nodulilor tiroidieni, de aproximativ 65% în populație1,2, cu o creștere a incidenței în ultimele decenii3. În aproximativ 5% din cazuri, aceștia sunt maligni2,4. Faptul că sunt asimptomatici nu exclude malignitatea. Cancerul tiroidian este cea mai frecventă neoplazie endocrină.
Este de subliniat importanța ecografiei în screeningul afecțiunilor tiroidiene, în special pentru diagnosticul nodulilor tiroidieni și pentru depistarea precoce a cancerului tiroidian.
Puncția tiroidiană este o procedură necesară ce face parte din evaluarea standardizată a nodulilor tiroidieni și aduce informații cu acuratețe cu privire la caracterul benign sau malign al acestora.
Nu orice nodul este candidat spre a fi puncționat. Există caractere de suspiciune, clinice și ecografice, prezentate în ghidurile de specialitate, europene, americane și asiatice1,2,4,5,6,7.
Înainte de puncție se realizează o evaluare amănunțită cu anamneză, examen clinic, hormoni tiroidieni, anticorpi, markeri tumorali precum calcitonina, și ecografie tiroidiană, realizată de un medic endocrinolog experimentat. Este important de comunicat medicului tratamentul urmat, cu precădere cel antiagregant sau anticoagulant.
Puncția tiroidiană presupune prelevarea unor celule de la nivelul nodulului tiroidian. Se realizează 2-3 pasaje în funcție de caracteristicile și dimensiunea nodulului. Celulele se analizează ulterior la microscop de către un anatomopatolog cu experiență.
Există un sistem standardizat de raportare a citopatologiei tiroidiene, și anume clasificarea Bethesda, ce împarte nodulii tiroidieni în benigni, suspecți sau maligni8. Doar un procent foarte mic pot fi rezultate fals pozitive sau fals negative (<3%)8. Pentru a minimiza riscurile de fals negativ și pentu a evita structurile importante de la nivelul gâtului, puncția se face sub ghidaj ecografic.
Puncția tiroidiana cu ac finse realizează cu un ac subțire (mai subțire decât cel de la recoltarea sângelui sau injecțiile intramusculare). Este foarte puțin dureroasă, de obicei se resimte un ușor discomfort. În prealabil se face o sterilizare locală a tegumentelor și dacă pacientul dorește și nu este alergic, se poate face și anestezie locală cu spray la nivelul pielii.
Puncțiile tiroidiene sunt proceduri ce se efectuează în ambulator (nu necesită spitalizare), sunt minim invazive și rapide. După puncție, se face o compresie de câteva minute, de obicei cu gheață. Activitatea se poate relua în aceeași zi.
Riscuri: uneori poate exista o sensibilitate locală prelungită pentru 1-2 zile; dacă există o durere ce persistă, se apelează la antialgice; rareori pot apărea alergii la anestezicul local și mici hemoragii la locul de puncție; foarte rar hematoame și infecții; în caz de sensibilitate mare și anxietate ale pacientului, pot apărea reacții vaso-vagale, cu amețeală, greață, transpirații și senzație de leșin; în mod excepțional dacă se puncționează vasele mari ale gâtului pot apărea hematoame intra-tiroidiene pentru care este nevoie de o compresie prelungită, iar în caz de puncționare a traheii poate apărea o ușoară tuse tranzitorie; complicațiile sunt foarte rare, mai ales dacă puncția se face de către un medic experimentat și sub ghidaj ecografic.
Chiar dacă nodulul este malign, nu există risc de diseminare în cadrul puncției, ghidurile recomandând puncția tiroidiană ca test diagnostic pentru cancerul tiroidian. Aceasta se poate face și în scop terapeutic pentru evacuarea nodulilor chistici voluminoși și simptomatici.
Fiind de înțeles că zona gâtului este o zonă sensibilă pentru pacient, punem preț pe explicarea cu răbdare a tehnicii, riscurilor și a beneficiului acestei explorări.
Puncția tiroidiană este o procedură minim invazivă, de mare acuratețe, ce aduce informații esențiale pentru diagnosticul precoce al cancerului tiroidian. Cu cât este depistat mai devreme, cu atât rata de vindecare se apropie de 100%.
Dr. Mara Băetu
Medic specialist endocrinolog
Competență ecografie endocrină
Centrul Medical Neolife
1. ACR Thyroid Imaging, Reporting and Data System (TI-RADS): White Paper of the ACR TI-RADS Committee. Journal of the American College of Radiology. 2017, Volume 14 , Issue 5 , 587-595.
2. British Thyroid Association Guidelines for the Management of Thyroid Cancer. Clinical Endocrinology. 2014, 81(Suppl1):1-122.
3. https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/thyroid-cancer/incidence#heading-Two
4. Ultrasonography Diagnosis and Imaging-Based Management of Thyroid Nodules: Revised Korean Society of Thyroid Radiology Consensus Statement and Recommendations. Korean J Radiol. 2016, 17(3): 370–395.
5. Revised American Thyroid Association guidelines for the management of medullary thyroid carcinoma. Thyroid. 2015; 25:567–610.
6. American Association of Clinical Endocrinologists, American College of Endocrinology, and Associazione Medici Endocrinologi medical guidelines for clinical practice for the diagnosis and management of thyroid nodules--2016 update. Endocr Pract. 2016 May;22(5):622-39.
7. European Thyroid Association Guidelines for Ultrasound Malignancy Risk Stratification of Thyroid Nodules in Adults: The EU-TIRADS. Eur Thyroid J 2017; 6:225–237.
8. The 2017 Bethesda System for Reporting Thyroid Cytopathology. Thyroid. 2017 Nov;27(11):1341-1346.