Din experienţa pe care o aveţi care sunt cele mai agresive forme de cancer?
Forme agresive de cancer există în multe localizări, dar există forme reputate de cancer cu prognostic prost, care răspund foarte greu la tratament, care evoluează foarte rapid local și care diseminează rapid. Ca să vă dau un exemplu, anumite tumori cerebrale, carcinomul tiroidian, anumite tumori ale țesuturilor moi care pot să evolueze foarte rapid și în ciuda tratamentului, să nu se obțină ceea ce se dorește și anume vindecarea.
Ce soluţii de radioterapie moderne există în acest moment?
Actualmente, radioterapia își propune să fie extrem de precisă, adică să țintească foarte bine tumora și, în același timp, să protejeze la maximum țesuturile sănătoase din vecinătate. În acest moment radioterapia este conformațională, suportul imagistic este reprezentat de tomografii computerizate care se fac pentru planul de tratament. Aparatele moderne, cum este și Truebeam STx , au sisteme imagistice care permit, înainte de efectuarea ședințelor de radioterapie, să se ia imagini tridimensionale, înainte de administrarea ședinței de iradiere. Aceste imagini sunt comparate, sunt suprapuse practic peste imaginile de la tomografiile computerizate realizate pentru planul de tratament și numai atunci când suprapunerea este perfectă, abia atunci este administrată iradierea.
Este ceea ce se cheamă radioterapie ghidată imagistic, de mare precizie care are foarte mare importanță în radioterapiile convenționale cum ar fi radiochirurgia sau radioterapia stereotactică. Precizia este milimetrică sau chiar sub milimetrică.
Numărul cazurilor de cancer din România ne situează pe locuri fruntașe în Europa, la fel și numărul deceselor cauzate de această boală. În străinătate, radioterapia este utilizată în proporție de 70 la sută ca tratament pentru bolnavii de cancer. În România vorbim de 25%. De ce credeți că procentul este atât de mic?
Este vorba tot despre echipamente. Norma europeană prevede ca pentru o țară să fie 4-8 acceleratoare la milionul de locuitori. Asta ar însemna pentru populația României, la o medie de 6 acceleratoare, că ar trebui să avem vreo 80 de aparate de radioterapie. Nu am datele exacte, dar cu siguranță sunt mai puțin de jumătate. În condițiile acestea apar listele de așteptare. Apare o presiune foarte mare pe centrele care au echipamente. Sunt foarte mulți pacienți. Se stă foarte mult până când se intră în tratament. Consecințele sunt sumbre, din păcate. Progresie tumorală, prognostic mai prost, iradieri care trebuiau să fie cu intenție curativă, devin tratament paliativ, din păcate.
Pentru cancerele din sfera ORL sau pentru cele de col uterin întârzierea înseamnă un prognostic mai prost. Trebuie de știut că în momentul în care tumora crește și radioterapia va fi mai puțin eficace. În plus, iradiindu-se volume mai mari reacțiile adverse vor fi mai intense. Pacienții care ar trebui să facă radioterapie paliativă, pentru simptome, care spera o îmbunătățire a calității vieții, se vor chinui mai multă vreme pentru că nu vor putea să facă tratamentul la momentul oportun. Deci întârzierea, la ora actuală, a radioterapiei este o problemă majoră de sănătate.
Radioterapia poate fi folosită ca metodă unică de tratament sau în asociere cu tratament chimioterapic?
Poate fi folosită ca metoda unică în cazuri incipiente de cancer, dar poate fi asociată în cele mai multe dintre cazuri cu chirurgia și/sau chimioterapia.
Care sunt tipurile de cancer care folosesc cel mai frecvent radioterapia?
Cele mai frecvente localizări la femei sunt: cancerul de sân, cancerul uterin, iar la bărbati, cancerul de prostată și, bineînțeles, cancerul colo-rectal, cancerul pulmonar. Astea sunt indicațiile cele mai frecvente pentru radioterapie.
Care sunt căile prin care acţionează radioterapia asupra celulelor canceroase?
Noi ne dorim ca iradierea să fie cât mai precisă. Sunt două căi prin care acţionează radioterapia. Ar fi o acțiune directă care se exercită asupra ADN-ului celular, ceea ce înseamnă că acea celulă nu se mai poate reproduce. Celălalt mecanism care acționează în cea mai mare parte a timpului este mecanismul indirect de formare prin ionizarea apei, a radicalilor liberi de oxigen. Acestia reacționează cu molecule din compoziția celulei tumorale și creează compuși care fac, practic, ca metabolismul celulei tumorale să devină imposibil. Consecința este că acele celule mor.
Care sunt avantajele pe care le aduce radioterapia?
În primul rând că este non-invazivă. Decizia de a trata o tumoră prin radioterapie se bazează pe niște dovezi științifice care au fost produse de studii, de trialuri clinice. Acestea au demonstrat că într-un anumit moment al bolii, radioterapia obține un beneficiu în termini de control local de scădere a riscului de recidivă precum și de scădere a ratei metastazelor.
Câte tipuri de radioterapie există?
Există două tipuri mari de radioterapie. Una este cea externă, în care sursa de iradiere este la distanță de corp, de ținta tumorală. Cea de-a doua formă este brahiterapia. Aici sursele de iradiere se găsesc în tumora sau în proximitatea acesteia, deci în organism. Brahiterapia se folosește pentru tumorile mici, chiar ca unica metodă de tratament. La tumorile mari, la început se folosește radioterapia externă pentru a diminua volumul tumoral, iar apoi brahiterapia.
Ce este radioterapia definitivă?
Radioterapia definitivă sau radicală este cea care își propune să distrugă formațiunea tumorală, să ducă la eradicarea ei și se utilizează ca unica modalitate terapeutică.
Să vorbim despre radioterapia paliativă…
Radioterapia paliativă se utilizează atunci când boala este avansată local-regional sau este o boală avansată și produce simptome. Nu-și propune o prelungire a vieții ci să amelioreze calitatea vieții.
Care este circuitul unui pacient diagnosticat cu cancer?
Trebuie văzut întâi de medicul oncolog sau de chirurg. De fapt chirurgul este primul pentru că trebuie pus diagnosticul de cancer. Trebuie făcută o biopsie sau o intervenție chirurgicală care stabilește concret diagnosticul de malignitate. În momentul acela se face stadializarea pacientului, adică vedem în ce stadiu este pacientul. Apoi se întrunește acea comisie oncologică și se decide care vor fi modalitățile de tratament. În cazul în care tratamentul este multi-modal, adică se utilizează mai multe modalități, se hotărăște care va fi succesiunea tratamentelor.
Pacientul simte un disconfort?
Radioterapia nu produce niciun disconfort pacientului. Acesta apare din cauza mijloacelor de imobilizare pe care noi le folosim în cursul iradierii, din cauza poziționării. De pildă în tumorile de cap-gât se utilizează niște măști termo-plastice care pot fi strânse. În momentul în care apar reacțiile cutanate, pielea ustură, iar măștile devin greu de suportat. Pe de altă parte, iradierea sânului trebuie să se facă cu brațele ridicate. Sunt persoane care, în urma intervenției chirurgicale, sau din cauza unor afecțiuni osteo-articulare, ridică foarte greu mâinile și mențin cu greu poziția. Și atunci apare disconfortul. În medie o ședință de radioterapie, cu tot cu imagistică, durează în jur de 10 minute. Durează mai mult poziționarea care este extrem de importantă.
Efectele tratamentului sunt imediate?
Există efecte care sunt imediate care apar în timpul radioterapiei sau în luna de după. Și sunt efecte tardive care apar la 3-6 luni, poate chiar mai mult
Cum știm că tratamentul este eficient?
Se face o evaluare, atât în timpul radioterapiei. Este vorba despre acele ședințe de control intră-terapeutic, cât și după terminarea radioterapiei. Se fac acele controale clinice sau controale biochimice, cu marker, de exemplu sau verificări imagistice care se fac ulterior. Cel mai mare risc de recidiva tumorală este în primii doi ani. De aceea controalele sunt mai frecvente, de regulă din 3 în 3 luni. Apoi încep să devină din ce în ce mai rare pe măsură ce riscul de apariție a unei recidive, scade.
Care sunt efectele secundare ale radioterapiei?
Radioterapia este un tratament local, ca atare efectele adverse vor exista la nivelul locului unde se efectuează radioterapia. Dacă vorbim despre cancere din zona ORL, de exemplu, atunci vor apărea dureri la înghițit, uscăciuni ale mucoaselor, fibroze la nivelul musculaturii feţei. Dacă se face o iradiere abdomino-pelvină pot să apară greață sau vărsături. La bărbaţi dacă se iradiază zona pelvină, în cazul cancerelor de prostata, pot să intervină disfuncții erectile.
Dr. Stoleru Liviu
Medic Primar Radioterapie la Centrul Medical Neolife