PET CT - Neolife Bucuresti PET-CT Gratuit, prin decontare CNAS
Ce este PET-CT
PET-CT este un echipament integrat de imagistica medicala. Acesta combina doua tipuri de scanare: PET (Tomografia cu emisie pozitronica) folosita pentru obtinerea de date functionale legate de metabolism si functii celulare si CT (Tomografia computerizata) utilizata pentru obtinerea de date morfologice legate de localizarea si raporturile anatomice ale substraturilor patologice evaluate.
Scanarea de tip PET-CT este folosita pentru diagnosticarea, localizarea, identificarea stadiului in care se afla tumora si evaluarea eficientei tratamentului in afectiunile oncologice. Echipamentul PET-CT este folosit in special in oncologie si cardiologie.
Discovery 610 HD PET-CT fabricat de General Electric este aparatul folosit in Centrul Medical Neolife Bucuresti, fiind unul dintre cele mai performante aparate existente in lume, proiectat sa efectueze scanari rapide de mare acuratete, cu doze foarte mici de radiatii.
Avantajele PET-CT
Importanta PET-CT
In concluzie, PET-CT-ul furnizeaza medicului informatii despre localizarea tumorii si extinderea acesteia, permitandu-i astfel sa va ofere cel mai bun plan de tratament.
Cum se formeaza imaginea PET-CT
Pentru examinarea PET, se foloseste o molecula de glucoza marcata radioactiv cu fluor (18F) – 18F-2 fluoro-2-deoxy-D- glucoza – prescurtat FDG, care permite vizualizarea activitatii metabolice a tesuturilor si releva modificarile functionale care apar, in multe cazuri, inainte ca modificarile anatomice, structurale sa se produca.
Aparatul PET detecteaza cantitati foarte mici de radiatii pe care le converteste in imagini ale corpului. Nu exista nici o metoda alternativa a examinarii PET, care sa poata furniza aceleasi informatii.
O cantitate mica de FDG este injectata printr-un cateter intravenos. Acest compus nu este toxic, a fost aprobat pentru anumite proceduri medicale si nu au fost raportate efecte adverse.
Dupa aceea, pentru a asigura eficienta examinarii, este necesar sa stati intins pe o canapea, linistit, fara sa vorbiti sau sa va miscati, singur in incapere (fara insotitor), in timpul perioadei de asteptare (60 minute), pana veti fi condus in camera de examinare.
Investigatia PET-CT dureaza in medie 2 ore, din care scanarea (timpul in care stati in aparat) va fi de aproximativ 30-40 de minute.
PET-CT si Oncologia
Scanarea PET isi dovedeste cost-eficienta in oncologie deoarece poate:
In prezent, in multe tari cu standarde medicale ridicate, PET a devenit un element de baza in oncologie, diagnosticarea devenind mai rapida si mai eficienta, salvand bani, timp si, cel mai important, VIETI.