Tratamente de Radioterapie GRATUITE


Prin Decontare Integrală CNAS

Ce este radioterapia?

Radioterapia este o metoda terapeutica cu actiune loco-regionala, care foloseste radiatiile ionizante pentru distrugerea celulelor tumorale maligne.

Radioterapia actionează asupra acestor celule pe doua cai:

  • Directa – distruge in mod direct celula canceroasa
  • Indirecta – produce modificari la nivelul metabolismului celulei canceroase, modificari care vor conduce la moartea acesteia.

Datorita actiunii precise si eficiente asupra tumorii canceroase, peste 60% din cazurile de cancer din Europa sunt tratate prin radioterapie.

Radioterapia poate fi folosita drept metoda unica de tratament sau in asociere cu tratamentul chirurgical sau/si chimioterapie. Radioterapia este preferata metodelor chirurgicale pentru ca protejeaza tesutul sanatos si organele, prevenind astfel pierderea functionalitatilor. Decizia de a trata o tumora cu radiatii se bazeaza pe localizarea tumorii primare si pe gradul de radiosensibilitate al celulelor canceroase. Tumorile radiosensibile raspund prompt si arata o regresie dupa administrarea de doze moderate de radiatii. Doua exemple de cancer extrem de radiosensitive sunt leucemia (cancer al celulelor sanguine) si limfomul (cancer al sistemului limfatic).

Tipuri de tratamente de radioterapie

IMRT (Intensity Modulated Radio Therapy) – Radioterapie cu Intensitate Modulata

Foloseste scanuri 3D ale corpului pentru directionarea fasciculului de radiatii din diverse unghiuri (fixe)

La fiecare dintre aceste unghiuri, intensitatea fasciculului variaza (este modulata) si isi schimba forma pentru a "se mula" pe forma tumorii

Toate aceste variatii ale unghiului si formei fasciculului permit livrarea dozei de radiatii pe fiecare parte a tumorii, minimizand expunea tesuturilor sanatoase din jur.

Rapid Arc sau VMAT (Volumetric Arc Therapy)

Este o forma avansata de IMRT care permite ca doza de radiatii sa fie livrata printr-o singura rotatie de 360 de grade a aparatului

Spre deosebire de IMRT, unde aparatul se roteste in jurul pacientului si se opreste la anumite unghiuri fixe pentru a livra doza, VMAT/RapidArc livreaza doza prescrisa de radiatii, in timpul unei singure rotatii de 360 de grade, de obicei intr-un interval de 2 minute.

VMAT/Rapid Arc foloseste un software special si un accelerator de ultima generatie care permite scurtarea tipului de tratament (de 8 ori mai rapid), crascand confortul pacientului.

IGRT (Image Guided Radiation Therapy)

Este radioterapia ghidata imagistic si se foloseste pentru a confirma pozitia tumorii foarte precis prin utilizarea sistemului de imagistica portala sau a sistemului OBI (Un sistem care preia imagini ale tumorii in cursul tratamentului, imbunatatind pozitionarea tumorii)

Exista de asemenea, un dispozitiv special de imagistica integrat in programele de repozitionare automata si management al miscarii. Acest lucru permite fizicianului sa se asigure ca tratamentul este complet sincronizat cu respiratia pacientului.

Radioterapia 3D Conformationala

Este radioterapia cu fascicul de radiatii ce actioneaza din afara corpului, care are la baza o planificare a tratamentului realizata prin stabilirea setului de fascicule si definirea campurilor de radiatii prin conformarea 3D in vederea obtinerii de doze optime terapeutice in volumul tumoral si a dozelor minime in organele de risc din vecinatate (aceste organe trebuie sa primeasca o doza foarte mica de radiatii).

Radiochirurgie

Radiochirurgia sterotactica este tratamentul radioterapic prin care se administreaza cu foarte mare precizie doze mari de iradiere in volumul tumoral tinta, reducand in acelasi timp doza primita de tesuturile sanatoase din vecinatate.

Termenul de “radiochirurgie” a fost introdus de neurochirurgul suedez Lars Leksell de la Karolinska Institute, pentru a descrie o procedura utilizata pentru a administra doze mari de iradiere intr-o singura sedinta unui volum redus intracranian.

Termenul a fost ales datorita similaritatii acestei tehnici cu neurochirurgia stereotactica. Exista totusi deosebiri fundamentale. SRS nu necesita taierea oaselor craniului si nici anestezie generala, iar pacientii pot parasi spitalul, de obicei, in aceeasi zi in care are loc procedura. In plus, leziuni inaccesibile neurochirurgiei, pot fi tratate prin SRS. Afla mai multe despre radiochirurgie

De ce se efectueaza radioterapia?

Radioterapia poate fi folosita

Scop Curativ

Multe tipuri de cancer pot fi vindecate prin radioterapie sau radioterapie combinata cu chirurgia si/sau chimioterapia; cand este utilizata inaintea altor tratamente, are ca scop reducerea dimensiunilor tumorale, iar cand este utilizata dupa alte terapii scopul il constituie oprirea cresterii celulelor tumorale restante.

Radioterapia curativa poate fi:

  • Definitiva in cazul tumorilor inoperabile, al contraindicatiilor medicale importante sau atunci cand reprezinta cea mai eficienta metoda pentru a elimina tumorile;
  • Adjuvanta sau postoperatorie iradiere dupa interventia chirurgicala numai cand exista riscul reaparitiei tumorii in aceeasi zona;
  • Preoperatorie are ca scop reducerea tumorii primare, cand tumora nu se poate opera in faza initiala.

Radioterapia definitiva, ca singura modalitate de tratament, este utilizata, de exemplu, in anumite stadii ale bolii Hodgkin, unele limfoame non-Hodgkiniene, neoplasmele sistemului nervos central si unele tipuri de cancere cutanate, anumite carcinoame ale capului si gatului, stadii initiale ale carcinomului de prostata, tumori ginecologice.

Scop Paliativ

Ameliorarea simptomelor; uneori vindecarea cancerului nu este posibila, dar ameliorarea simptomelor face viata pacientului mai confortabila.

Radioterapia paliativa trateaza probleme specifice cauzate de cancer, cum sunt durerea sau sangerarea. Reducerea dimensiunilor tumorale duce implicit la scaderea presiunii exercitate de tumora pe organele de vecinatate (de exemplu, creier sau maduva spinarii).

Cum se administreaza radioterapia?

Radioterapia poate fi administrata din exteriorul organismului (extern) sau din interiorul corpului (intern, brahiterapie/terapie interstitiala); pacientul poate beneficia de un singur tip de radioterapie sau de o combinatie a ambelor tipuri.

Cum functioneaza radioterapia?

Radioterapia este tintita spre zona cu tumora maligna. Radiatiile afecteaza toate tesuturile din zona de tratament, dar efectul maxim este asupra celulelor care se divid rapid si activ, cum sunt celulele tumorale.

Daca fasciculul de radiatii lezeaza si celulele sanatoase, pacientul experimenteaza efecte secundare in functie de radiosensibilitatea tesutului si, de exemplu, celulele tegumentului sunt mai radiosensibile comparativ cu cele hepatice, astfel incat este mai probabil sa sufere leziuni induse de radioterapie. Pacientul nu simte niciun disconfort in cursul radioterapiei.

Cum stim daca tratamentul este eficient?

Pacientul va efectua teste si examene medicale in cursul tratamentului. Aceste teste ajuta medicul sa stabilească daca radioterapia este eficienta. Efectele tratamentului nu sunt intotdeauna imediate – ar putea fi nevoie de cateva saptamani după ce tratamentul s-a incheiat pentru ca efectul radioterapiei sa fie evaluat.

  • In cazul in care tumora a disparut, poate fi nevoie de mai multi ani inainte ca pacientul sa fie considerat vindecat, deoarece cancerul poate recidiva in acelasi loc sau la distanta
  • In cazul in care tumora nu s-a diminuat sau a metastazat, pacientul poate beneficia de alte tratamente cu intentie curativa, respectiv de tratament paliativ; in cazul in care radioterapia are scop paliativ, ameliorarea simptomelor reflecta eficienta tratamentului.

Ce profesionisti fac parte din echipa de tratament?

Echipa de tratament include:

  • Medicul radioterapeut – este medicul care stabileste si coordoneaza planul de tratament; evalueaza si trateaza efectele secundare;
  • Asistenta medicala - sprijina si asista pacientul in cursul tratamentului.
  • Fizicianul - se asigura ca echipamentul furnizeaza doza prescrisa pentru fiecare plan de tratament si ca echipamentul functionează in mod corespunzator.
  • Dietetician/Nutritionist - recomanda cel mai bun plan de alimentatie in cursul tratamentului si recuperarii.
  • Fizioterapeutul si terapeutul ocupational - ajuta pacientul sa-si reia activitatile normale, de zi cu zi.
  • Psihologul - ajuta pacientul sa faca fata efectelor emotionale ale cancerului si tratamentului acestuia.

Cel mai modern si performant accelerator liniar TrueBeam

Produs de Varian Medical Systems din Statele Unite, TrueBeam este in acest moment cel mai avansat echipament disponibil folosit in tratamentele de radioterapie in marile centre medicale din lume si este disponibil in Romania inca din anul 2014, fiind singurul de acest fel din Sud-Estul Europei.

Inca de la inaugurarea Centrului Medical Neolife Bucuresti, in anul 2014, s-au efectuat in premiera in Romania tratamente de radiochirugie stereotactica, fiind tratati pacienti diagnosticati cu: carcinom, melanom, meningiom, glioblastom, cavernom, etc.

Tratamentele de radioterapie si radiochirurgie efectuate in Centrul Medical Neolife din Bucuresti au minim de efecte secundare la nivelul organelor sau a tesuturilor sanatoase din vecinatatea tumorii, fara a avea influente majore asupra calitatii vietii pacientilor.

Vezi Informatii despre TrueBeam