Ce este radiochirurgia stereotactică și cum este folosită?
Radiochirurgia stereotactică (SRS) este o formă foarte precisă de radioterapie inițial dezvoltată pentru a trata tumori mici și anomalii funcționale ale creierului. Principiile SRS craniene, și anume radiații de înaltă precizie, unde distribuția este exactă cu o marja de sub un milimetru, sunt aplicate acum si pentru tratamentul tumorilor corporale printr-o procedură cunoscută ca radioterapie corporală stereotactică (SBRT).
În ciuda numelui său, SRS este o procedură non-chirurgicală care oferă radiații precis direcționate în doze mult mai mari, dar într-un număr mic de ședințe, comparativ cu radioterapia tradițională. Acest tratament este posibil numai datorită dezvoltării tehnologiilor avansate care permit o dozare maximă a radiației, dar protejând în același timp țesutul sănătos înconjurător.
SRS și SBRT se bazează pe mai multe tehnologii:
Deși SRS se referă de obicei la un tratament de o zi, medicii recomanda, uneori, tratamente stereotactice multiple. Acest lucru este important pentru tumorile cu diametrul mai mare de 1 cm, deoarece țesutul normal înconjurător expus la doza unică de radiații trebuie să fie respectat și limitat, iar volumul țesutului normal atins crește proporțional cu dimensiunea tumorii. Furnizarea radiației în câteva sesiuni, spre deosebire de una, poate îmbunătăți siguranța și poate permite țesutului normal să se vindece între tratamente. Prin urmare, fracționarea tratamentului permite ca dozele mari să fie încă livrate în interiorul țintei, menținând în același timp un profil de siguranță acceptabil. Această procedură este de obicei menționată ca o radioterapie stereotactică fracționată (SRT) și se referă în mod obișnuit la administrarea a două până la cinci fractii de radiație focalizată.
Radiochirurgia stereotactica și radioterapia corporala stereotactica sunt alternative importante pentru intervențiile chirurgicale invazive , în special pentru tumorile și anomaliile care sunt:
Radiochirurgia stereotactică funcționează practic în același mod ca și alte forme de tratament radioterapeutic. Nu îndepărtează de fapt tumora; mai degrabă, distruge ADN-ul celulelor tumorale. Ca rezultat, aceste celule își pierd capacitatea de a se reproduce. În urma tratamentului, tumorile benigne se contractă, de obicei, pe o perioadă de 18 luni până la doi ani. Tumorile maligne și metastatice se pot micșora mai rapid, chiar și în câteva luni.
Există o pregătire specială necesară procedurii?
SRS și SBRT sunt, de obicei, efectuate în ambulatoriu. Cu toate acestea, fiți pregătit să petreceți până la o jumătate de zi sau mai mult în clinică. Veți fi informat dacă aveți nevoie ca cineva să vă însoțească și să vă conducă acasă după aceea.
Poate vi se cere să nu mâncați și să beți nimic după miezul nopții, în noaptea dinaintea tratamentului. Ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră despre luarea oricăror medicamente în ziua tratamentului și să aduceți medicamentele cu dumneavoastră.
De asemenea, trebuie să-i spuneți medicului dumneavoastră dacă:
Ce se va simți în timpul procedurii și după?
Nu există durere sau disconfort de la tratamentul real. În cele mai multe cazuri, pacienții pot relua toate activitățile lor normale în decurs de una sau două zile.
Severitatea efectelor secundare pe care le veți experimenta va depinde de tipul de radiație și de dozare. Trebuie să discutați cu medicul și asistenta medicală despre eventualele reacții adverse pe care le întâmpinați, pentru a vă ajuta să le gestionați.
Reacțiile adverse frecvente ale radioterapiei includ oboseală sau probleme ale pielii. Pielea din zona de tratament poate deveni mai sensibilă, roșie, iritată sau umflată.
În funcție de zonă tratată, alte reacții adverse pot include: