Care a fost motivul înființării Centrului Medical Neolife?
Business-ul în România, la București, a apărut datorită nevoii foarte mari pentru acest tip de tratament, în special pentru radioterapie. După o analiză atentă, am constatat că, dincolo de incidența foarte mare a cancerului, există și o lipsă a echipamentelor pentru tratamentul radioterapeutic al pacienților oncologici.
Centrul din Iași a fost deschis dintr-o nevoie asemănătoare. Deși există profesioniști foarte buni la Iași, nu toți pacienții ajung să beneficieze de tratamentul de radioterapie. Există liste de așteptare foarte lungi. Putem să ne lăudăm că în acest moment instalăm la Iași cel mai performant echipament de radioterapie și radiochirurgie din lume, Truebeam STx. Este a doua premieră pentru centrul nostru din Iași pentru că tot noi suntem primii care au pornit și cu echipamentul PET CT.
Cine recomandă tratamentul radioterapeutic?
În cadrul clinicii noastre există comisia oncologică, astfel încât majoritatea deciziilor se iau în acest tumor board. Aici se întâlnesc specialiști precum medicul oncolog, radioterapeut, chirurg, anatomo-patolog. Este o comisie multidisciplinară care ia toate deciziile în beneficiul pacientului.
Așadar, în Iași va funcționa acest Truebeam STx. Ce înseamnă mai exact acest echipament?
Practic este o platformă care este utilă atât în radioterapia externă, dar și în radiochirurgie. Aceasta din urmă înseamnă administrarea unei doze foarte puternice de radiații într-un timp foarte scurt și foarte țintit, în zone în care chirurgul nu prea poate să ajungă. Este performanță și datorită sistemului de poziționare.
Este un fel de robot care în momentul poziționării scoate două brațe și ia imagini în timp real suprapunându-le cu cele obținute în timpul planificării. Este foarte important la un astfel de echipament să ai o echipă foarte performanță.
Această echipă este formată din medicul radioterapeut, fizician și tehnicieni. Tehnicienii fac partea de poziționare și de aplicare a tratamentului, medicul radioterapeut stabilește indicația de tratament, doza de iradiere, în ce fel va fi repartizată pe ședințe. Fizicianul, pe de altă parte, este foarte important în efectuarea planului de tratament. El este acela care stabilește numărul de fascicule de iradiere, direcția fasciculelor și tehnica de iradiere cea mai potrivită pentru a se atinge obiectivul fixat de medic. Poziționarea pacientului face parte din standardul nostru de calitate.
Acest aparat țintește tumorile foarte mici, dar chiar și tumorile mari sunt abordate mult mai corect, evitând țesuturile învecinate. Există acest mix de calitate: poziționare perfectă, modularea intensității, țintire precisă.
Truebeam este un echipament cu care s-au lăudat toate clinicile de top din lume în momentul când l-au instalat. Costul unui tratament cu ajutorul acestei tehnologii , în altă țară, este în jur de 10 000 de euro. La noi, tratamentul se efectuează în colaborare cu Casa Națională de Asigurări, deci pentru pacient este gratuit.
În București avem o colaborare excepțională cu spitalele publice. Pentru că până la urmă pacientul este cel mai important. Facem în așa fel încât pacienții români să fie tratați la același nivel cu cei din alte țări.
Există acel mit al radioactivității pentru pacienți și pentru personal sau pentru cei din jur…
Cu siguranță este un mit. Este foarte important de menționat că pacientul, în momentul în care este iradiat, se află într-un bunker. O încăpere cu pereți foarte groși. Toate institutele mari au aceste bunkere în imediata vecinătate a altor pacienți. Sunt mii de persoane care ar putea fi iradiate. Dar acest lucru nu se întâmplă. Pereții unui astfel de bunker sunt dintr-un beton foarte dens, deasupra echipamentului avem o grosime de 4 metri de ciment, iar ușa este din plumb. Sunt niște norme foarte stricte, iar Comisia de Control a Activităților Nucleare este foarte riguroasă. Există, oricum, în toate zonele dozimetre care măsoară în permanență nivelul de radiații.
Ce planuri de viitor aveți?
În Iași vrem să ne dezvoltăm și mai mult. Vom face acest departament de radioterapie și chimioterapie. Deja de un an de zile funcționam cu PET-CT și cu Scintigrafie. Există, de asemenea, un departament de imagistică cu RMN și CT. Din punct de vedere al echipei medicale, în momentul de față, la Iași vom avea un medic radioterapeut din București, dar, cu sigurată, vom aduce și din Iași. De asemenea și la nivelul fizicienilor vom colabora și cu cei din București și din Iași, dar vom apela și la cei din Turcia. Și este foarte important că putem să-i pregătim permanent și să-i aducem la un nivel de top.
Dr. Claudiu Tronciu
General Manager Neolife