“Nu sunt singurul pe acest drum”
Cancerul afectează mai mult decât corpul şi trebuie luată în considerare şi sanătătea emoţională şi cea psihologică. Atenţia noastră trebuie îndreptată spre întreaga persoană, la fel ca şi nevoile familiei care oferă sprijin. Un astfel de diagnostic zdruncină viata şi de multe ori provoacă un raspuns emoţional puternic. Unele persoane trec prin şoc, furie şi neîncredere. Altele pot simţi tristeţe intensă, frică şi un sentiment de pierdere. Uneori nici cei mai buni prieteni, nici cea mai apropiată familie nu poate înţelege ce înseamna să ai cancer, iar acest lucru poate conduce la singurătate şi izolare.
Un grup de suport oferă sprijin mutual participanţilor şi informaţii practice pentru pacienţii oncologici. Discuţia este focalizată pe probleme curente cu care pacienţii şi familiile lor se confruntă. Cercetările arată că suportul social îmbunătăţeste calitatea vieţii prin reducerea trăirilor de izolare, stres şi anxietate ale persoanelor afectate de cancer. Poate ajuta să normalizeze emotiile şi să ofere suport emoţional si practic. Grupurile de suport aduc pacienţii împreună pentru a împărtăşi experientele şi pentru a învăţa cum să rezolve problemele legate de cancer, astfel încât să se bucure de viaţă, în timpul şi după tratament, şi nu doar să trăiască cu cancerul.
Lupta personala, cu suişuri şi coborâşuri, împreuna cu victoriile îşi găsesc o voce în cadrul grupului, pentru că nimeni nu este singur pe acest drum. Un grup de suport poate fi benefic, dar doar tu poti decide asta. Unele subiecte sunt mai bine împartăşite în grup, dar altele sunt mai personale şi pentru asta există mediul individual de consiliere.
Adrian Calomfirescu
Psiholog la Centrul Medical Neolife
1: Chronic Illness Alliance, 2011, Peer support for chronic and complex conditions: a literature review, Melbourne.
2: Gottlieb B & Wachala E, 2007, ‘Cancer Support groups: a critical review of empirical studies’, Psycho-oncology, 16: 379-400