Ce este PET-CT?
Tomografia cu emisie de pozitroni (PET), combinată cu computer tomografia (CT) este una dintre cele mai avansate metode de diagnostic imagistic - PET-CT . Pentru examinarea PET se foloseşte o moleculă de glucoză marcată radioactiv cu fluor (18F) – 18F-2-fluoro-2-deoxy-D-glucoza – prescurtat FDG, care permite vizualizarea activităţii metabolice a ţesuturilor şi relevă modificările funcţionale care apar, în multe cazuri, înainte ca modificările anatomice, structurale să se producă.
Jumătate din radioactivitatea injectată va dispărea în 2 ore şi total în 12 ore. FDG-ul nu este toxic, a fost aprobat pentru anumite proceduri medicale şi nu au fost raportate efecte adverse.
Această investigaţie poate arăta locul afecţiunii, atunci când examinarea RMN sau CT este neconcludentă sau negativă.
Ce se întâmplă mai exact? Cum se desfășoară procedura?
Pacientul este preluat de un operator care îl va informa asupra procedurii de examinare şi i se măsoară înălţimea, greutatea şi glicemia. Apoi va fi condus într-o cameră de aşteptare unde o asistentă îi injectează într-o venă de la braţ o cantitate mică de substanţă radioactivă (10 mCi FDG) şi bea 1 litru de substanţă de contrast necesară pentru o mai bună vizualizare a cavităţii abdominale.
După aceea, pentru a asigura eficienţa examinării, este necesar ca pacientul să stea întins pe canapea, liniştit, fără să vorbească sau să se miște, singur în încăpere (fără însoţitor), în timpul perioadei de aşteptare (60 minute), până când va fi condus în camera de examinare.
Care este motivul unei examinări PET-CT?
Examinarea PET-CT permite diagnosticarea timpurie şi identificarea precisă a cancerului, precum şi extinderea acestuia (metastaze, ganglioni limfatici). În timpul tratamentului şi după terminarea acestuia, PET-CT poate evalua dacă terapia a avut succes, arătând o scădere a utilizării glucozei de către tumoră. PET-CT poate fi folosit şi pentru restadializare în cazul reapariţiei cancerului, prin depistarea precoce şi localizarea sa. Este util în evaluarea pacienţilor care au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale sau curelor de radioterapie ce au dus la formarea de cicatrici şi denaturarea structurilor anatomice.
În concluzie, PET-CT-ul furnizează medicului informaţii despre localizarea tumorii şi extinderea acesteia, permiţându-i astfel să realizeze cel mai bun plan de tratament.
Ce se întâmplă cu femeile însărcinate sau cele care alăptează?
În cazul femeilor însărcinate, examinarea PET-CT nu se poate face iar femeile care alăptează trebuie să întrerupă alăptarea în primele 24 de ore după investigaţie.
Care este costul investigației PET-CT?
În cazul în care pacientul este eligibil pentru a se încadra în Subprogramul de Monitorizare activă a terapiilor specifice oncologice din Programul Naţional de Oncologie, investigația este gratuită.
Ce se întâmplă după ce se efectuează examinarea PET-CT?
După ce a terminat investigația, pacientul poate pleca acasă şi să-și reia programul obişnuit. Este recomandat să bea 1,5 – 2 l de lichide pentru a stimula eliminarea radiotrasorului din organism. De asemenea este foarte important să se evite contactul fizic cu alte persoane (în special copiii), în primele ore după investigaţie. Întreaga cantitate de FDG administrată va fi eliminată prin urină sau se va dezactiva în maxim 24 de ore de la injectare.
Ce se întâmplă dacă pacientul este claustrofob?
Dacă pacientul a avut vreodată probleme la examinarea IRM sau știe că suferă de claustrofobie (nu poate să stea în spaţii închise), este chemat medicul anestezist care administrează un sedativ.
Ce este asa numitul SUV? Aceasta valoare ingrijoreaza de obicei…
Acest SUV (Standard Uptake Value) este necesar în special pentru monitorizarea răspunsului metabolic al tumorii primare la tratamentul efectuat sau al determinărilor secundare.
Această valoare nu are neapărat importanță ca mărime. Dacă este 5 sau dacă este 9 contează mai puțin, deoarece procesele infecțioase / inflamtorii pot avea SUV – uri crescute, uneori chiar depășind SUV-urile tumorale.
Contează ce se întamplă cu valoarea inițială în raspunsul monitorizării după tratament. Dacă a fost 7 inițial și a scăzut la 5, înseamnă că tumora răspunde dar, dacă valoarea inițială crește, înseamnă că tratamenul aplicat nu este eficient și atunci, medicul oncolog schimbă schema terapeutică.
Există vreun disconfort pentru pacient în timpul examinării PET CT?
Nu, nu exista niciun disconfort.
Dr. Marius Cambrea
Medic Primar Medicina Nucleară
Dr. Maro Mirvald
Medic Specialist Radiologie-Imagistică Medicală